Ota yhteyttäJATKA TÄSTÄ
Get in touch!

blog

Miten pysyä tyynenä, valppaana, ja tasapainoisena vaikeina aikoina

ASIAKKAITANI
March 14, 2020

Reposaaressa
Aurinkoista ja lumista
14. maaliskuuta 2020

“Tämä on toivottavasti lähimpänä poikkeustilaa, johon elämämme aikana pääsemme”. Näin sanoi viisas, rauhallinen, ja buddhan tyyneyttä lähentelevä vaimoni aamulla, ja oli siinä melko oikeassa.

Hyvä ystävä – mukava olla sinun kanssasi taas. Olen ollut vuoden päivät, ellen pidempäänkin, poissa blogin, podcastin, ja muun hyödyllisen ääreltä. Päätyönäni on ollut väitöskirjani Ken Wilberistä, ja sen ohella päivätyöt johtamisen parissa. Nyt, koronaviruksen kunniaksi, päätin palata takaisin oheiskirjoittamisen kentälle. Ja se tuntuu enemmän kuin oikealta.

Jos joskus, niin nyt, on tärkeää oivaltaa kaksi asiaa, ja lisätä niihin kolmas:

1. Jokainen on johtaja – itsensä, muiden, ja tilanteissa olemisen johtaja
2. Johtajan on oltava vapaa tarpeettomasta stressistä voidakseen johtaa itseään, muita, ja tilanteita

ja se kolmas asia:

3. Johtajan tarkoitus on aistia maailmaa ympärillään, ja ennakoida sitä kolmella tasolla, ja neljästä näkökulmasta. Nämä tasot ovat:

(a) Tulevaisuuden kukoistus,
(b) Nykyhetken ylläpitäminen, ja
(c) Kriisissä selviytyminen.

Jokaisessa tasossa on neljä puolta: psykologinen, biologinen, materiaalinen, ja sosiaalinen puoli. Kun nyt olemme hiukan erilaisessa tilanteessa kuin viikko tai kaksi sitten, on tärkeää oivaltaa miten tässä poikkeustilanteessa – eräänlaisessa kriisissä – korostuvat nuo kaikki puolet. Psykologinen hyvinvointi, tasapaino ja valppaus ovat eri tavalla tärkeässä asemassa kuin ns. rauhan aikana.

(Mielenkiintoista sinänsä, että 80 vuotta Talvisodan päättymisen jälkeen olemme jälleen, emme vain kansakuntana, vaan maailmana, uudenlaisen yhtenäiskulttuurin edessä.)

Jatketaan tästä myöhemmin. Halusin vain sanoa “hei”, ja jakaa ajatuksen integraalisesta suhtautumisesta koronaan. Kolme kehää (kriisi, tavallinen tila, kukoistus) ja neljä puolta jokaisessa (psykologia, biologia, materiaalinen kokonaisuus, ja sosiaalinen kokonaisuus) on hyvä ottaa huomioon kun ennakoi, varautuu, ja elää tätä ihmeellistä, kaunista, ainutkertaista hetkeä, jossa on miljardikertaisesti enemmän hyvää kuin huonoa.

Etkö usko? Ota katseluun Walking Dead-sarja, ja puhutaan sitten lisää.

;)

– JP