Ota yhteyttäJATKA TÄSTÄ
Get in touch!

Kirjat

 

Stressivapaa johtaja – 52 näkökulmaa itsensä johtamiseen, henkilökohtaiseen kasvuun ja viisaaseen elämään (2022, 3. painos)

Stressivapaa johtaja tarjoaa 52 ehdotusta henkilökohtaiseen kasvuun, itsensä johtamiseen ja viisaaseen elämään: yhden vuoden jokaiselle viikolle tai vapaasti kerralla nielaistavaksi.

Kirja antaa vastausapua muun muassa seuraaviin elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin: Miten meditaatio voi pelastaa parisuhteesi? Miten herätä aikaisin aamulla? Miten alkaisit elää jos tietäisit, että kuolet? Miltä haluat elämäsi näyttävän vuoden kuluttua? Mitkä 52 kirjaa voivat muuttaa elämäsi?

Kirja on saatavana myös podcastina täältä

 

Stressivapaa valmentaja (2021)

Valmentajan työ on monelle painajaiseksi muuttunut unelma.

Valmentaja tarvitsee asiantuntemuksensa lisäksi yrittämisen metataitoja. Markkinointi, oman osaamisen myynti, ja asiakasvalinnan strategia ovat niitä “tylsiä juttuja”, joiden osaamisen puutteeseen monen valmentajan, kouluttajan ja konsultin yritys lopulta kuihtuu.

Stressivapaa valmentaja auttaa kehittämään juuri näitä taitoja. Tarvitset niitä työssäsi silloin, kun on hiljaista – ja vielä enemmän silloin, kun menee hyvin. JP Jakosen uusin kirja on välttämätöntä luettavaa jokaiselle, joka on tehnyt – tai on tekemässä – unelmastaan valmentajana, kouluttajana tai konsulttina totta.

Osta tästä

 

 

Kokonaisuuden näkemisen taito – Johdatus integraaliseen ajatteluun (2021, 2. painos)

Ymmärrys maailmasta on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Tietoverkkojen ansiosta tieteenalojen, uskontojen ja erilaisten henkisten perinteiden tulkinnat ovat kenen tahansa saatavilla, tulkittavissa ja käytettävissä.

Runsaudella on kääntöpuolensa. Tietotulva, informaatioähky, valeuutiset ja totuudenjälkeinen aika koettelevat ymmärryksen työkaluja. Siksi on entistäkin tärkeämpää nähdä kokonaisuuksia, sitä miten asiat liittyvät toisiinsa ja miten erilaiset totuudet mahtuvat samaan maailmaan. Integraalinen, näkökulmia yhdistävä ajattelu ja sitä edistävä monialainen koulutus on yksi vastaus tähän aikamme haasteeseen, jonka kohtaavat yhtä hyvin koululaiset, opiskelijat kuin eri alojen asiantuntijatkin.

“Kiteyttävä, vetävä, yhteenkokoava. Kirja hehkuu!” (Esa Saarinen)

“Tämä kirja ilmestyy juuri oikeaan aikaan.” (Markku Wilenius, UNESCO-professori)

 

Kukoistavan johtamisen käsikirja (2020, 2. painos)

Kukoistavan johtamisen käsikirja auttaa johtamaan organisaation 2020-luvulle.

Kukoistava johtaminen alkaa nykyisten toimintatapojen negatiivisten puolten ymmärtämisellä ja uusien positiivisten valmiuksien harjoittelulla. Psykologisen muutosvastarinnan oivaltaminen, mielen arkkitehtuurin hahmottaminen ja radikaalin yhteistyön asenne ovat kukoistavan johtajuuden kivijalat.

Kirjan avulla lukija voi syventää itsetuntemustaan, edistää elämän tasapainoaan ja kehittää esimiestyössä tarvittavia vuorovaikutustaitoja. Teoksen monipuoliset harjoitukset tekevät kirjasta samalla myös käytännöllisen työkirjan esimiehille ja johtajille.

 

Stressivapaa yrittäjä – 7 askelta yksinkertaiseen ajankäyttöön, syvään työhön ja viisaaseen vapaa-aikaan (2019, 2. painos)

Yrittäjän tärkein työväline on yrittäjä itse. Itsensä johtaminen jää helposti taka-alalle arjen pyörityksessä. Stressivapaan yrittämisen säännöt auttavat aloittamaan siitä, mikä on kokonaisuuden kannalta tärkeintä: yrittäjän itsensä innostuksesta, jaksamisesta ja stressinhallinnasta.

Stressivapaa yrittäjä auttaa yrittäjää vähentämään stressiä, keskittymään oleelliseen ja ottamaan enemmän vapaata. Kirja pohjautuu teoriaan yrittäjäluonteesta ja stressivapaan yrittäjyyden seitsemän askeleen malliin.

 

Kotona kosmoksessa (2013)

Kun samalla viikolla kusee housuunsa taksissa, rakastuu tietoisuusseminaarissa ja oivaltaa elämänsä tarkoituksen linja-autoaseman kahvilassa, on kesästä tulossa tavallista mielenkiintoisempi.

Kapakoiden ja luentojen välillä ajelehtiva nuorimies uskoo löytäneensä elämän tarkoituksen tieteestä. Maailmankuvan rajat tulevat kuitenkin vastaan, kun yhtenäisteorian opiskelijat Malto, Fanny ja Robert nappaavat päähenkilön mukaan ihmisen ja jumalan olemusta luotaaviin elämänfilosofisiin keskusteluihin. Milton Heikkisen salongissa maailmankaikkeudesta tulee jälleen kerran kosmos – merkityksellinen, avara ja loputtoman syvä kokonaisuus, jonka omaksuminen ei nuorelle kyynikolle ole helppoa…

Kotona kosmoksessa on helposti lähestyttävä tarina usein vaikeina pidetyistä aiheista. Se on merkityksellisen maailmankaikkeuden puolustuspuhe aikana, jolloin olemme lakanneet elämästä moniulotteisessa kosmoksessa ja tulleet osaksi latteaa maailmankaikkeutta.

Loppuunmyyty

 

 

TIEDEJUTUT

 

“Avartuvien mielenmaisemien tuska – Ajattelun työvälineitä Woke-ilmiöön” (Yhdessä Matti Kamppisen kanssa, Artikkeli teoksessa Miten Suomi voi nyt ja tulevaisuudessa? Näkökulmia hyvin- ja pahoinvoinnin sekä kansantautien kehitykseen, Helsinki: Tulevaisuusvaliokunta, 2023. 239 s. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 6/2022)

Miksi hyvinvointi ja pahoinvointi näyttäisivät kasvavan samaan aikaan? Minkälaisia ovat tulevaisuuden kansansairaudet? Tulevaisuusvaliokunta halusi saada raporttiin kattavan ristivalotuksen hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin kysymyksiin, joten lausuntoja pyydettiin hyvin laaja-alaisesti eri tieteenalojen asiantuntijoilta.

Artikkelimme käsittelee woke-ilmiötä eli korostunutta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden maailmankuvaa uskontotieteen näkökulmasta. Mikä tahansa maailmankuva voi muuttua ideasta ideologiaksi ja uskonnoksi, jos se saa ryhmäkeskeisiä ja yhteiskunnallista yhtenäisyyttä hajottavia piirteitä. Kirjoituksemme ehdottaa poliittiseen ja julkiseen keskusteluun ymmärryksen lisäämistä kerrostalomallin avulla.

Lyhyesti sanottuna: jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.

 

“Konsensustodellisuuden harha – Kerrostalomalli systeemisen muutoksen pohjana” (Artikkeli teoksessa Epävarmuuden aika – Kuinka ymmärtää systeemistä muutosta?, Toim. Petri Uusikylä ja Harri Jalonen, Helsinki: Into Kustannus, 2023)

Elämme epävarmuuden aikaa. Ilmastonmuutos, luontokato, koronavirus, Brexit ja Ukrainan sota ovat osoittaneet, kuinka nopeasti ja usein ennakoimattomasti koko maailmaa koskettavat kriisit syntyvät ja eskaloituvat.

Maailma on murroksessa, eikä edes asiantuntijoilla ole riittävää ymmärrystä siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Kyseessä on laajempi systeeminen muutos. Mistä muutokset juontavat juurensa ja miten niitä voisi ymmärtää? Yhtenä syynä tietämättömyyteemme ja avuttomuuteemme saattaa olla reduktionistinen tapa ymmärtää ilmiöitä ja niiden muutosta.

Kirjan 12 artikkelia avaa systeemiajattelun lähtökohtia, lisää ymmärrystä ilmiöiden taustalla olevasta keskinäisriippuvuudesta, kertoo mistä kompleksisuusajattelussa on kyse ja tarjoaa välineitä systeemisen tulkinnan ja analyysin tekemiselle. Systeemistä muutosta tarkastellaan yhteiskunnan, organisaatioiden ja yksilöiden näkökulmista.

Kirja soveltuu sekä oppikirjaksi että yhteiskunnallista muutosta seuraavien lukijoiden peruslukemistoksi. Kirjan kirjoittajat ovat Suomen johtavia systeemisen muutoksen tulkkeja, tutkijoita, kehittäjiä ja kouluttajia.

 

“Integraalinen näkökulma henkisyyteen” (Yhdessä Matti Kamppisen kanssa, artikkeli teoksessa Uushenkisyys, Toim. Tiina Mahlamäki ja Minna Opas, Helsinki: SKS, 2023, 2. painos)

Yhteiskunnan rationaalistumisesta ja maallistumisesta sekä uskonnottomuuden lisääntymisestä huolimatta yhä useammilla ihmisillä on kaipuu lumoon ja pyhän kokemiseen. Uushenkisyys käsittelee uuden tutkimuksen avulla sitä, minkälaisia suuntia ja ulottuvuuksia tämä kaipuu on Suomessa saanut. Teos on ensimmäinen suomenkielinen artikkelikokoelma aiheesta.

Teoksessa esitellään uushenkisyyteen kytkeytyviä suuntauksia, niiden historiaa ja jatkumoita sekä niistä tehtyä tutkimusta. Ennen kaikkea teos tarjoaa uusia, tieteellisiä avauksia uushenkisyyden eri puoliin ja ulottuvuuksiin erityisesti 2000-luvun Suomessa. Artikkeleissa tarkastellaan esimerkiksi enkelihenkisyyttä, äänimaljahoitoja ja meditaatiota, kanavointia ja reikihoitoja, pelimaailmoja ja taidetta. Uushenkisyyttä lähestytään esimerkiksi oppimisen, täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen, huumorin, institutionaalisten uskontojen ja valmennuksen näkökulmista.

 

“Kestävä henkinen kehitys – Näkökulmia tulevaisuuden sisäpintaan” (Artikkeli julkaisussa Futura 1/2022: Pyhä, transsendessi ja tulevaisuudentutkimuksen filosofiset perusteet, Toim. Osmo Kuusi)

Futura on kunnianhimoisesti monitieteisiä ja -näkökulmaisia tulevaisuuskeskusteluja edistävä tiedelehti. Lehti edistää Suomessa tehtävää tulevaisuuksien tutkimusta sekä alan käytännön soveltamista ennakointityönä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Futura on ainoa tieteelliseksi luokiteltu suomenkielinen tulevaisuuksien tutkimukseen keskittyvä journaali ja sen julkaisusta vastaa Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.

 

“Carrying Fire – A Way Forward for Integral Foresight” (Artikkeli julkaisussa Futures – The Journal of Policy, Planning and Futures Studies, Vol 132, Syyskuu, 2021)

One of Richard Slaughter’s central innovations has been to bring the other half of reality to the field of Futures Studies. Slaughter has argued for the inner dimension of ideas, developmental levels, and mentation to be as central – if not more so – than the technical, systemic and concrete reality the field was founded upon. In this article I will present an overview of Slaughter’s central innovations that have carried the field towards a more Integral age. I will also propose a way forward for Integral Futures that is dependent on a simple heuristic model that can help simplify the complexity of Integral Theory.

 

Ken Wilber as a Spiritual Innovator – Studies in Integral Theory (2020, uskontotieteen väitöskirja)

Ken Wilber (s. 1949) on yhdysvaltalainen filosofi, jonka ajatusmallia on sanottu ”kaiken teoriaksi”. Toisin kuin monet samalla nimellä kulkevat suuntaukset, Wilberin integraalinen teoria pyrkii kattamaan ulkoisen, fyysisen todellisuuden lisäksi myös sisäisen, kulttuurin ja mielen todellisuuden.

– Integraalisen ajattelun perusperiaatteet osoittavat, miten kukaan ei varsinaisesti ole väärässä. Kyse on lähtökohtaisesti erilaisista näkökulmista ja ajattelun kehityksen vaiheista, JP Jakonen toteaa.

– Wilber on tutkimuskohteena mielenkiintoinen ja äärimmäisen relevantti. Hänen otteensa auttaa jäsentämään eri lähtökohdista todellisuutta hahmottavia perinteitä, näkemyksiä ja maailmankuvia. ”Kukaan ei ole väärässä” -periaate on ajankohtainen myös poliittisen ja yhteiskunnallisen polarisaation ymmärtämisen kannalta, Jakonen jatkaa.

Osta tästä

 

 

“Kohti kokonaisuuksien hahmottamista – Ken Wilberin integraaliteoria” (Yhdessä Matti Kamppisen kanssa, artikkeli teoksessa Ajattelun kehitys aikuisuudessa. Kohti moninäkökulmaisuutta, Toim. Eeva Kallio, Jyväskylä: Suomen kasvatustieteellinen seura, 2016)

Aikuisuudessa on paljon voimavaroja, joita ei aina tunnisteta. Elämänkulkuun liittyvä elämänkokemus toimii varastona niille uusille tiedon ja käsittämisen muodoille, joiden on havaittu tulevan esille varhaisaikuisuudessa, työiässä ja myöhemmässä aikuisiässä. Näistä laadullisista muutoksista on löydettävissä tiettyjä yhteisiä piirteitä – vaiheita, tasoja ja muuntumia.

Ajattelun kehitys aikuisuudessa -kirjan artikkelit muodostavat ensimmäisen suomalaisen teoksen, joka käsittelee aikuisuuden ajattelun kehittymistä. Teoksessa käsitellään ajattelua ja tietoa sekä kehityksellisestä että oppimisen näkökulmasta. Ilmiötä tarkastellaan myös kriittisistä filosofisista näkökulmista, unohtamatta ajattelun yhteyksiä muihin tutkimusalueisiin.

Teos soveltuu aikuisten opettajille, ohjaajille ja kouluttajille, oppikirjaksi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, alueen tutkijoille ja asiantuntijoille sekä kaikille aikuisuuden psykologiasta ja oppimisen tutkimuksesta kiinnostuneille.

 

SUOMENNOKSET

 

Rajaton viisaus (2021, 2. painos)

Yhdysvaltalainen filosofi Ken Wilber on tieteellisen älyn ja henkisen viisauden yhdistäjä, jota on sanottu “tietoisuuden tutkimuksen Einsteiniksi”.

Rajaton viisaus oli Wilberin toinen kirja, jonka hän kirjoitti helpommin lähestyttäväksi versioksi läpimurtoteoksestaan The Spectrum of Consciousness (1977). Kirjassa Wilber käsittelee henkisen kasvun lähestymistapoja kattavasti ja esittelee eri teoriat, menetelmät ja harjoitukset selkeästi ja käytännön läheisesti.

Kirja on erinomainen johdatus useita eri metodeja yhdistävään henkiseen harjoitusohjelmaan. Se soveltuu sekä kriittiselle ajattelijalle, joka haluaa lisätietoa eri psykologioiden perinteistä että  rationaalisen henkisen etsijän oppaaksi.

 

Trump ja totuuden jälkeinen maailma (2018)

Aikamme terävimmän filosofin herättelevä kirja maailman nykytilasta. Maailma on sekasorron tilassa. Ison-Britannian EU-ero, Trumpin valinta presidentiksi ja joka puolella käynnissä oleva nationalismin ja ääriliikkeiden esiinmarssi uhkaa romuttaa viime vuosikymmeninä saavutetun edistyksen ja rauhan.

Kun kyynisyys ja itsekeskeisyys nostavat päätään, herää kysymys, miten tähän on tultu.

Ken Wiberin provakatiivinen johdatus 2020-luvun tulevaisuuteen tarjoaa ajattelun työvälineitä maailman tulkitsemiseen niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessa. Monimaisemainen yhteiskunta on tarjonnut modernin ajan kritiikkiä ilman eri maailmankuvia yhdistäviä ratkaisukeinoja, hyväksyntää ja empatiaa.

Trumpismin nousu on Wilberin mukaan tämän näennäisen suvaitsevaisuuden kääntöpuoli ja seuraus.

 

 

Kaiken lyhyt historia (2009)

Vuonna 1995 Ken Wilber julkaisi kolmen erakkovuoden aikana kirjoittamansa suurteoksen Sex, Ecology, Spirituality. Kirja oli kaikkiaan yli 800 sivua pitkä, joista lähes 300 sivua loppuviitteitä. Kaiken lyhyt historia ilmestyi seuraavana vuonna, ja on kirjoitettu dialogimuotoon.

Kirjaa on helppo seurata, vaikka se esitteleekin uudenlaisen tavan nähdä tämä ihmisten, asioiden, systeemien ja kulttuurien maailmamme.

Kaiken lyhyt historia on kuvaus aineen, mielen ja hengen maailmankaikkeudesta, Kosmoksesta. Tässä kokonaisuudessa kaikella on paikkansa, vaikka aina ei siltä näyttäisi. Kirjan tarkoitus on johdattaa näennäisen erillisyyden taakse, ja tarjota yhtenäistävä visio kokonaisuudesta ja ihmisen suhteesta siihen.

Kirja kuljettaa lukijansa aina alkuräjähdyksestä tietoisuuden syntyyn, evoluutioon ja ihmisen kehitysmahdollisuuksiin idän ja lännen viisausperinteitä yhdistäen.

Wilberin näkökulmat ekologiaan, uskonnolliseen mystiikkaan, monikulttuurisuuteen, ihmisen psykologiaan ja antropologiaan muodostavat integraalisen, yhtenäistävän “teorian kaikesta”, jota on kutsuttu ensimmäiseksi aidoksi maailmanfilosofiaksi.

Lue lisää integraalisesta ajattelusta ja sen sovelluksista täältä. 

Loppuunmyyty

 

 

Viisaan elämisen opas (2011)

”Loistava lähdeteos oman parhaan elämäsi elämiseen.”
–    Robin Sharma, Munkki joka myi Ferrarinsa -kirjan kirjoittaja

”Kuvittele, että saisit henkilökohtaista kasvua käsittelevän kirjan, johon olisi koottu satojen muiden loistavien kirjojen ja opettajien viisaus yksiin kansiin. Nyt voit lopettaa kuvittelemisen, sillä tässä tuo kirja on! Viisaan elämisen opas on kuin helppolukuinen romaani, mutta viisauden jyviä täynnä. Johnsonille jokainen sana on järkevä, tärkeä ja tyylikäs. Olet sitten matkasi alkumetreillä tai lukenut henkilökohtaisesta kasvusta kaiken, on Viisaan elämisen opas pakkohankinta. Se on yksi parhaista (ellei paras) lukemistani henkilökohtaista kasvua käsittelevistä kirjoista. Kakkososaa odotellessa!”
–    Jason Wachob, MindBodyGreen-nettisivun luoja

”Erinomaista! Brian Johnsonilla on harvinainen lahja puristaa ajattoman viisauden ydinmehu hauskalla tavalla tarjoiltavaksi. Tämän lyhyen mutta loistavan kirjan jokainen sivu on elämää muuttavia oivalluksia ja maanläheistä viisautta täynnä. Valmistaudu tulemaan fiksummaksi, terveemmäksi ja onnellisemmaksi heti kirjaan tartuttuasi!”
–    Pilar Gerasimo, Huffington Post -lehden terveystoimittaja ja Experience Life Magazinen luoja

Brian Johnson on elämän optimoimiseen erikoistuneen Optimize-yrityksen perustaja.

Loppuunmyyty